Wednesday, 15 May 2013

Julia Lundsten in MENAISET.fi

Check out designer Julia Lundsten as she talks about London and her new line 
'Nokian by Julia Lundsten' on MENAISET.fi 

View the original article HERE

Photo by Panu Pälviä

Julia Lundsten: Matikkanerosta tuli kenkäsuunnittelija

LINDA MÄKI-KALA

Lontoolaistunut suunnittelija Julia Lundsten, 37, osaa jo sanoa please.

Olet suunnitellut kumisaapasmalliston kaupunkioloihin. Kumpparithan ovat kömpelöt ja hiostavat, miksi niillä pitäisi lampsia muualla kuin maalla?
Maalla käytän aina kumppareita mutta minäkään en ole ennen tykännyt pitää niitä kaupungissa. Nyt suunnittelemani kengät ovat olleet testi­käytössäni Lontoossa muutaman kuukauden ajan, eikä kukaan ole edes tajunnut, että ne ovat kumisaappaat.
Kumisaappaistani on karsittu kaikki turhat tukipalat, jotka vain lisäävät
kenkien pönikkämäisyyttä. Olemme tehneet saappaista niin ohuet kuin mahdollista. Nykyään pidän jopa sateesta!
Onko suomalaisen helppo sujahtaa Lontoon muotibisnekseen?
Lontoossa kaikki kansallisuudet otetaan avosylin vastaan, mutta ensin
pitää oppia maan tavoille. Esimerkiksi please-sanan käyttö on todella tärkeää.
Lievitän Englannissa koti-ikävääni ostamalla ruisleipää ja karjalanpiirakoita Nordic Bakerysta. Meillä on kotona myös paljon suomalaista designia,
kuten Iittalan laseja ja Artekin huonekaluja. Siksi sisustuksemme saattaa olla monen suomalaisen mielestä aika tylsä.
Milloin saat parhaat ideasi?
Vapaa-ajallani en tykkää olla yksin mutta kun suunnittelen, tarvitsen tilaa ja rauhaa. Olen luovimmillani joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Ilta­päivä on pahin. Koulussa lempiaineeni oli matematiikka, joten onneksi saan tehdä työssäni geometrisiä laskelmia esimerkiksi korkoja suunnitellessani.
Kuinka monta kenkäparia omistat?
Ei nyt hirvittäviä määriä, ehkä 30 paria. Käytän lähinnä oman mallistoni kenkiä enkä pidä liian korkeista tai matalista koroista. En voisi esimerkiksi koskaan käyttää Uggeja, ne ovat niin rumat!  
Paras kenkä on mukava jalassa, hyvännäköinen ja tehty laadukkaasta materiaalista. Kenkiä pitää myös osata käyttää oikeassa paikassa. Lentokentällä näkee joskus kymmensenttisiä korkkareita, se on naurettavaa. Eivät ne ole mukavat lennolla.
Ehditkö nauttia suurkaupungin sykkeestä?
Matkustan paljon ja teen töitä joka päivä aamusta iltaan. Mutta kiire ei haittaa, sillä tykkään työstäni. Onneksi mieheni työhuone on lähellä.
Saan energiaa ja voimaa arkeeni perheestä, hyvästä desingista – ja kahvista. Juon monta kuppia kahvia päivässä. Äitinä taas olen aika rento. Silloin, kun minulla on vapaata, menemme koko perhe Regent's Parkiin.


No comments:

Post a comment